De NAM heeft sinds de aardbeving donderdagochtend bij Leermens zo'n driehonderd meldingen binnengekregen van mensen die schade hebben aan hun woning.
De meeste mensen maken melding van scheuren in muren en kapotte tegels, aldus de NAM.
Online meldingen
De meeste gedupeerden meldden de schade online. Bij het NAM-kantoor in Loppersum, dat speciaal langer open was, kwamen enkele tientallen mensen hun schade doorgeven.
Appingedam en Spijk
De meeste schademeldingen komen uit de omgeving van Appingedam en Spijk. Het epicentrum van de beving lag in Leermens. De beving, met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter, was de zwaarste van het afgelopen halfjaar.
'NAM beter vindbaar'
Een woordvoerster van de NAM verwacht dat het aantal meldingen de komende dagen nog verder oploopt. Na de zwaarste beving in Groningen tot nu toe, die in Huizinge in september 2012, waren er na één dag honderd meldingen van schade binnengekomen. Die beving had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. De zegsvrouw vermoedt dat het aantal schademeldingen nu veel hoger ligt omdat 'mensen de NAM nu beter weten te vinden.
BRON RTV NOORD
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Twee actievoerders van Schokkend Groningen en GroenFront! hebben donderdagmiddag twee Groningse vlaggen gehangen aan de NAM-installatie bij Leermens. Ze houden er vanaf het begin van de middag al een protest.
Beveiliging afleiden
De actievoerders kropen onder het hek door. De beveiligers ter plekke werden ondertussen even afgeleid, waardoor ze dit niet door hadden. De ene actievoerder klom in de affakkeltoren, de andere actievoerder klom op één van de gastanks. Hier hebben ze de Groningse vlaggen aan gehangen.
Aardbeving
Er staan zo'n twintig actievoerders bij de locatie. Vooralsnog is er geen politie ter plekke. Het protest is naar aanleiding van de zware aardbeving van 3.0 op de schaal van Richter vannacht bij Leermens.
BRON RTVNOORD
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Woensdagnacht, kwart over drie. 'Volgens mij zijn we net verplaatst van huisnummer 10 naar 10A', zegt de vrouw van de Lopster burgemeester. De beving dreunt nog na. Rodenboog doet geen oog meer dicht, want er is werk aan de winkel: 'Wij raken niet meer in paniek.'
Eerst wordt Rodenboog wakker geschud. 'Dat gaat dan als volgt: je hoort iets aankomen en vervolgens krijgt het huis weer een heel zware dreun te verduren. Ik denk: 'dit is een zware geweest.''
'Olievlek'
De burgemeester kijkt op Twitter om te bepalen hoe groot het gebied is. 'Dat kun je ook heel mooi zien op de app van RTV Noord, waar je al die stipjes ziet verschijnen. Het was gewoon een olievlek. Dan heb je heel snel door dat hij veel sterker is dan een gemiddelde beving van 1,5 of 2.' Angstig is hij niet. 'Maar je kijkt wel gelijk: wat is er aan de hand?'
Keukentafel
Slapen is er vanaf dan, voor Rodenboog in het bijzonder, niet meer bij. Het KNMI meldt aan hem al gauw - volgens afspraak - per sms hoe zwaar de beving was: 3.0, met een epicentrum bij Leermens. 'We hebben met elkaar afspraken gemaakt dat we na een aardbeving elkaar op de hoogte houden. Tussen NAM, het ministerie en ook het KNMI. Je zit heel snel aan de keukentafel om te bekijken: wat zijn de stappen die we hebben afgesproken? En als het dan om kwart over drie begint, dan komen er vanaf dan achter elkaar telefoontjes binnen.'
Van voren af aan
Overdag volgen vragen van de pers. Bij het gemeentehuis komen gedupeerden binnen. Extra medewerkers van de NAM zijn daar om de vragen van mensen uit de omgeving te beantwoorden. En voor de afwikkeling van nieuwe schade. Rodenboog: 'Het is voor de mensen persoonlijk een drama op het moment dat je de zaak weer netjes hebt, dat je dan weer van voren af aan moet beginnen.'
Emoties
Aan oproepen op sociale media als 'Laten we minister Kamp wakker bellen' heeft Rodenboog geen boodschap. Hij wil ook geen voorspellingen doen over eventuele nieuwe acties. 'We hebben de afgelopen maanden heel intensief over dit onderwerp gesproken. Ik ben niet zo'n voorspeller.' Dat de emoties in het gebied hoog zijn opgelopen, is hem al langer duidelijk. 'Ik bekijk: wat zijn de reacties, hoe groot is het gebied, en hoe moeten we hierop reageren?' Slaperige oogjes of niet; het eind van de werkdag van Albert Rodenboog is nog lang niet in zicht.
BRON RTV NOORD
DIT IS DE LAAST NIEUWS OVER DE AARDBEVING IN PROVINCIE GRONINGEN DE REDACTIE VAN
112GRUNN HEBBEN VOOR U 15 UUR LANG DE NIEUWS GEVOLGT
Geen opmerkingen:
Een reactie posten